vineri, 17 decembrie 2010

Stadionul Wembley

Wembley,al doilea stadion ca marime din Europa dupa Camp Nou al echipei spaniole FC Barcelona,ne-a surprins pe toti cu istoria sa bogata si cu incercarile prin care a trecut.S-au desfasurat aici meciuri legendare si cu sigurant sa vor mai desfasura pe acest superb stadion.
Informatii generale:
Este localizat in cartierul Brent din nord-vestul Londrei.Este detinut de The Football Association,proiectat pentru meciurile Echipei Nationale de Fotbal a Angliei,dar acesta este disponibil si pentru meciuri importante din campionatul intern,meciuri internationale cat si pentru lucruri care nu au nici o legatura cu fotbalul,cum ar fi concertele,dar si pentru alte sporturi.Capacitatea sa este de aproximativ 90 000 de locuri,avand insa un titlu aparte:cel mai mare stadion din lume cu toate scaunele acoperite.Dupa inceperea renovarii din 2003 si redeschiderea din anul 2007 a primit denumirea de ,,Noul stadion Wembley,, pentru a se face distinctie de prima constructie,dar el ramane mereu pentru toti Wembley.
Recorduri:Al doilea stadion ca marime din Europa,Cel mai mare stadion din lume cu toate scaunele acoperite,Cel mai scump stadion construit vreodata(estimat 798 milioane lire sterline),Cel mai mare stadion din Anglia.
Alte informatii:Actuala constructie nu face decat sa continue o traditie deja glorioasa. Stadionul original a fost unul dintre cele mai faimoase si mai populare din lume, apartinand echipei nationale a Angliei, care l-a supranumit “Casa fotbalului”. A gazduit un numar record de cinci finale ale Cupei Europene (in prezent UEFA Champions League) si a fost unul dintre cele 17 stadioane care au gazduit finala FIFA World Cup. In 2003, constructia originala a fost demolata, doar pentru a renaste, precum pasarea Phoenix, 4 ani mai tarziu. Deschiderea noii“Case a fotbalului” a avut loc in data de 9 martie 2007, iar de atunci este una dintre gazdele preferate in ceea ce priveste competitiile sportive, dar si a concertelor muzicale care se desfasoara in Anglia. Stadionul a fost echipat si cu un sistem special care permite desfasurarea evenimentelor din atletism, insa utilizarea acestei platforme i-ar micsora capacitatea cu 60 000 de locuri. Pana in prezent, nu a avut loc nici un eveniment atletic, si nici nu exista vreo programare in acest sens.
Localizare:Stadionul este legat Wembley Park Station,care face parte din reteaua London Underground prin Olympic Way, si de Wembley Central prin White Horse Bridge.El are acces la calea ferata,prin statia
 Wembley Stadium care merge spre London Marylebone si Birmingham.
Istoria:Vechiul Wembley,cunscout pe vremuri ca Stadionul Imperial era localizat in nord-vestul Londrei,peste el fiind construit acum stadionul nou,deschis in 2007.A gazduit meciuri faimoase:Finala FA Cup,5 finale de 5 finale ale cupei campionilor europeni+1 care va fi gazduita in 2011,Jocurile Olimpice din 1948,Finala Cupei Mondiale din 1966,Finala Euro 96 si alte evenimete care l-au facut faimos.Vechiul stadion a fost inaugurat de regele George al V-lea,si a fost deschi pentru toti la 28 aprilie 1923 si a purtat la inceput numele de British Empire Exhibition Stadium.A costat in jur de £ 750,000.Si de aici isi incepe povestea sa clasica,povestea unuia dintre cele mai cunscute stadioane din lume.Primul meci oficial al vechii arene a fost un meci intre Bolton Wanderers si West Ham United si au asistat aproape 190.000 de spectatori.Priml meci de la inaugurarea din 2007 a fost unul intre niste fundatii,dar primul meci oficial a fost intre nationala Angliei si a Italiei terminata la egalitate.In anul 2007 a aparut sub o noua fata si probabil ca ne va mai surprinde cu multe de aici inainte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu