duminică, 26 decembrie 2010

Stadionul Stade Gerland

Strade Gerland(cunoscut de asemenea si ca Municipal de Gerland) este un stadion francez pe care evolueaza clubul de fotbal Olympique Lyon si este localizat in orasul Lyon.Capcitatea sa este de 41,842 locuri.
Informatii generale:Strade Gerland este al patrulea stadion ca marime din Franta in circumstanta echipelor de club.Situat in cartierul Gerland, reprezinta momentan locul de desfasurare a meciurilor de pe teren propriu ale celor de la Olympique Lyon.Fosta campioana a Frantei intentioneaza sa se mute pe o arena noua incepand cu sezonul 2013,dar acest stadion va ramane in istorie ca unul dintre cele mai frumoase stadioane.

Tragedii:Una dintre cele mai mari tragedii din lumea fotbalului a avut loc pe Stade Gerland in timpul Cupei Confederatiilor din 2003, cand in meciul din semifinale dintre Camerun si Columbia, mijlocasul camerunez Marc-Vivien Foe a cazut pe teren si la putin timp a decedat la spital.
Istorie si alte informatii:
In 1910 primarul orasului Lyon, Edouard Herriot, a venit cu ideea dezvoltarii si construirii unei arene sportive cu pista de atletism, astfel ca doi ani mai tarziu, in 1912, planurile pentru stadion au fost mandate in mod oficial arhitectului local Tony Garnier, careuia i-a revenit responsabilitatea realizarii stadionului. Constructiile au inceput in 1914, insa, din cauza consecintelor Primului Razboi Mondial, lucrarile au fost temporar oprite, fiind reluate apoi in 1919, iar in 1920 arena era complet functionala. Totusi, inaugurarea oficiala a avut loc abia in anul 1926.
In 1984 au avut loc lucrari minore de renovare, efectuate sub indrumarea arhiectului Rene Gagis cu scopul de a aduce stadionul la standarde moderne cu ocazia Campionatului European din 1984. Renovarile au inclus construirea tribunelor Jean Bouin si Jean Jaures. Ulterior, au fost necesare alte lucrari de restructurare pentru a pregati in cel mai bun mod desfasurarea Campionatului Mondial gazduit de Franta in 1998, deoarece in acea perioada FIFA a mandatat ca toate stadioanele folosite la meciurile din competitiile internationale, inclusiv la turneele finale, sa dispuna in mod obligatoriu de locuri cu scaune: astfel, peluzele nord si sud au fost complet demolate si reconstruite de la zero.
Precum majoritatea arenelor moderne, Stade Gerland a fost de-a lungul vremii folosit si pentru gazduirea unor evenimente majore precum concertele: printre protagonisti s-au numarat artisti importanti precum David Bowie, Pink Floyd, Michael Jackson, The Rolling Stones si altii.
Mutarea:In cea ce priveste clubul Olympique Lyon acesta se va muta in 2013 pe un nou stadion cu capacitate de 61,553 care va costa cu aproximatie 250 milioane de euro.
Localizare:Franta,Lyon,Cartierul Gerland.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu