joi, 23 decembrie 2010

Stadionul La Bombonera

La Bombonera este des cunoscut ca Estadio Alberto J. Armando,este stadionul echipei Boca Juniors si este unul din cele mai mari stadioane din Argentina.In comparatie cu Allianz Arena sau Wembley,acest stadion gazduieste un derby an de an cu River Plate,cunoscut in toata lumea ca Superclasico.Capacitatea acestui stadion este de 49.000 iar numele sau se traduce Cutia cu Bomboane datorita formei sale.Numele sau a mai fost si Estadio Camilo Cichero.

Informatii generale:Opera renumitului arhitect argentinian, Jose Luis Delpini,arena a fost construita in special pentru fosta echipa a lui Maradona,Boca Juniors, care pana in 18 februarie 1938 si-a disputat meciurile pe Ferro Carril Oeste. A fost inaugurat in 1940 iar din 1995 a fost renovat in intregime.chis oficial in mai 1940, La Bombonera a gazduit primul meci intre Boca Juniors si San Lorenzo. Denumirea de Camilo Chicero a fost data dupa fostul presedinte al clubului. Nocturna stadionului a fost inaugurata in 1952, pentru ca Boca sa poata juca meciurile internationale seara. Pe 27 decembrie 2000, stadionul a fost redenumit in Alberto Armando in onoarea fostului presedinte al clubului. Acesta si-a propus in 1975 sa renoveze integral arena, insa neasteptata situatie financiara a Argentinei din acea perioada l-a impiedicat. Interesant este ca doar patru echipe din tara rivala, Brazilia au reusit sa castige din 1938 si pana in prezent pe Bombonera. Santos, Cruzeiro, Paysandu si International (in 2008 in cadrul Copei Sudamericana) sunt norocoasele care au avut acest privilegiu in timp ce Gremio a castigat in anii 60 un meci amical.

Recorduri:Gazduieste Superclasico dintre Boca Junios si River Plate.Pe acest stadion s-au desfasurat si multe concerte,unele nume care au concertat aici sunt dintre cel mai celebre pentru argentinieni,cum ar fi:Lennt Kravitz, Elton John, James Blunt, Bee Gees sau Backstreet Boys. 

Alte informatii:Popularitatea arenei a crescut si mai mult datorita rivalitatii clasice a fanilor Bocai din El SuperClasico, meciurile cu rivala River fiind adevarate spectacole in tribuene: “Daca iei partea la un Boca-River nu ai cum sa nu te indragostesti pe loc de una din cele doua echipe. Un asemenea meci ar trebui sa se joace in fiecare zi, iar popularitatea fotbalului ar creste la fiecare 24 de ore” spunea fostul jucator al Bocai Juniors, Fernando Gago, actualmente la Real Madrid. Din cele 49.000 de locuri, 37.538 sunt pe scaune. Peretii din interior si extrerior sunt pictati de celebrul artist, Perez Celis, mare fan al Bocai. Stadionul are o loja care poarta numele lui Diego Armando Maradona si in care cel mai iubit jucator din istoria Argentinei vine deseori cu familia.

Localizare:Bunenos Aires,Brandsen 805.
Istoria:Lucrarile de construire au inceput in anul 1938 pe data de 18 februarie.Acesta fost finalizat in anul 1940 si a fost inaugurat cu un meci intre Boca Junios si San Lorenzo castigat de gazde cu 2-0.Stadionul a avut numele la inceput de  Estadio Camilo Cichero,iar dupa ce i-a fost adaugat un nou nivel a fost supranumit stadionul La Bombonera.Si de atunci a inceput sa curga istoria acestui minunat stadion,ori in derbyurile cu River Plate ori in campionatele si cupele castigate de Boca.A suferit recent multe renovari,iar in anul 2000 a fost redeumit Estadio Alberto J. Armando,in onoarea lui Alberto Armando.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu