sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Stadionul Donbass Arena

Donbass Arena,o imensa arena a Ucrainei,construita pentru Campionatul European de Fotbal din 2012 ce va fi in Ucraina si Polonia si pe care evolueaza de curand si echipa Shakhtar Donetsk.Stadionul,de o frumusete aparte in randul stadioanelor,este unul dintre stadioanele de elita a Europei,notat de UEFA cu 5 stele.


Informatii generale:Inaugurata pe 29 august 2009, Donobass Arena se poate madri cu un gazon natural si cu includerea de catre oficialii UEFA pe lista Elite a stadioanelor, cu cinci stele. Cu o capacitate de 51,504 de locuri, stadionul echipei Shakhtar va gazdui meciuri la EURO 2012, Ucraina fiind alaturi de Polonia, gazda a competitiei.Proiectul initial al stadionului se apropia de suma 250 de milioane de dolari, dar s-au mai alocat 30 de milioane de dolari pentru construirea unui loc de recreatie, un parc in jurul stadionului. Adaugand si alte costuri suplimentare, proiectul a atins in final suma de 400 de milioane de dolari. Construirea arenei a demarat in vara anului 2006, iar compania turca ENKA a terminat lucrarile la stadion intr-un timp record, trei ani mai tarziu avand loc inaugrarea.
Recorduri:A fost unul dintre stadioanele care a gaduit meciuri la EURO 2012,chiar si semifinala Spania-Portugalia,castigata de Spania la penalty-uri. .
Alte informatii:Arena Donbass a fost proiectata de ArupSport, firma care a proiectat si stadioanele City of Manchester (Manchester, Anglia), Allizant Arena (Munchen, Germania) si celebrul stadion de la Olimpiada din Beijing denumit ‘Cuib de pasare’. Avand o forma a acoperisului speciala, stadionul seamana cu o farfurie zburatoare. Forma ovala si fatada acoperita cu onglizi ii da arenei o nota aparte, un look modern. Situat langa Complexul Sportiv RSK Olimpiyskiy, stadionul are formele acoperisului indreptate dinspre nord spre sud, ceea ce contribuie la iluminatul natural si la patrunderea aerul proaspat la nivelul gazonului. Iar noaptea, luminile exterioare scot superba arena din Donetsk in relief.

Pe 29 august 2009, zi care coincide cu Ziua Minerilor din Ucraina si totodata cu ziua orasului Donetsk, Donbass Arena a fost inaugurata printr-o ceremonie fastuoasa la care a participat si cunoscuta cantaratea R&B Beyonce. Primul meci al lui Shakhtar Donetsk pe noul stadion a fost o victorie cu 4-0 pe 27 septembrie 2009 in campionat, impotriva echipei FC Obolon Kiev. Stadionul Donbass a fost inclus pe lista arenelor ce vor gazdui meciuri la Campionatul European de Fotbal din 2012.

Localizare:Parcul Lenin Comsomol,Donetsk.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu